top of page
  • Foto van schrijvermijkebos

Wad the F*ck
Ze hebben beide een grote liefde voor de natuur en al helemaal voor het mooie Waddengebied. De containerramp met de Msc Zoë in 2019 heeft daarom dan ook een grote indruk op ze gemaakt. Maar ook het rondslingerend zwerfafval in en rondom dit unieke gebied houdt ze bezig. Via Instagram komen fotografe Mijke Bos (43) en milieukundige en journaliste Esther Leystra (27) uit Dokkum in contact met elkaar. Al vrij snel ontstaat het idee om een fotocampagne te beginnen. Gericht op bewustwording en jongeren. Ze bundelen de krachten, brainstormen verder en zo ontstaat de campagne ‘Wad the F*ck!’. Een ietwat heftige titel, dat klopt. ‘Maar kijk eens naar de gevolgen van ons consumptiegedrag inclusief al dat zwerfafval... dat is pas heftig!’, aldus de initiafneemsters.

Aanleiding van de campagne Wad the F*ck

Sigarettenfilters, plastic flesjes, blikjes… het zijn nog maar een paar voorbeelden van troep dat vaak te vinden is in de natuur. Ook liggen de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met onnodig veel afval. Voor beide is al het afval dat wordt gevonden op de stranden en elders een afspiegeling van onze extreme consumptiemaatschappij. ‘Iedereen koopt en doet maar en alles moet zo goedkoop en makkelijk mogelijk. Maar wat nogal eens vergeten wordt, zijn de hoge kosten voor het milieu en de impact op onze eigen gezondheid.’ Met hulp van duurzame bedrijven, organisaties en initiatieven vragen ze met hun campagne aandacht voor het voorkomen van (zwerf)afval. Ze richten zich vooral op jongeren aangezien een groot deel van al het zwerfafval een gevolg is van (on)bewust gedrag van consumerende jongeren. Daarnaast zijn jongeren ook nog eens gewend aan fast fashion - de op één na grootste milieuvervuilende industrie - en goedkoop online shoppen. In veel gevallen worden deze goederen via grote schepen over zee vervoerd, en zo varen ze ook boven de Waddeneilanden (UNESCO Werelderfgoed). En met de containerramp MSC Zoë weet iedereen wat de risico’s zijn... Aan de andere kant is een deel van deze doelgroep juist al heel bewust (duurzaam) bezig en is er veel ruimte voor positieve gedragsverandering. En dát is precies wat Mijke en Esther willen versterken met hun bewustwordingscampagne Wad the F*ck.


De fotoreeks: fashion-achtige beelden

Aan de hand van een prikkelende fotoreeks roepen ze de consumerende fashionista’s op om stil te staan bij hun eigen consumptiegedrag en om letterlijk de handen uit de mouwen te steken. En dat houdt in: laten inzien dat het allemaal veel milieuvriendelijker kan door duurzamer te kopen. Dus ‘minder’, tweedehands en bij lokale winkels tegen een eerlijke prijs. Kortom, ‘Buy less, buy good’. Ook vragen ze jongeren hun eigen afval gewoon netjes op te ruimen na een chilldag op het strand of in het park. ‘Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet’, aldus Mijke en Esther. De beelden vertellen dit verhaal en het verhaal wordt versterkt door alle vrijwillige bijdragen en samenwerkingen met bestaande initiatieven, duurzame bedrijven en (lokale) winkels. Want die aansluiting vinden Mijke en Esther juist zo belangrijk. Verder hebben ze ook qua styling goed gekeken naar merken die bij hun verhaal passen. Zo is er onder andere gekozen voor de eco-vriendelijke tassen van Susan Bijl en het circulaire denim merk MUD Jeans. De foto’s worden verspreid in en rondom het Waddengebied. Zo komt er per eiland een kleine expositie op een jongerencamping en komen er posters en kaarten te liggen in winkels en lokale horeca. Ook zijn de beelden tijdens de zomermaanden te zien op de terminals en veerboten van Rederij Doeksen en Wagenborg. Tot slot worden de beelden online gedeeld op diverse platforms, waaronder op hun eigen Instagram #wadthefck.


Help je mee voor een schone Waddenzee?

Het platform ‘Plasticvrije Waddenzee’ ondersteunt dit initiatief en op de website www.plastic vrijewadden.waddenzee.nl is meer informatie vinden. Ook staat hier een overzicht van lokale clean-up activiteiten en zijn er contactgegevens van lokale jutters te vinden. Help jij mee voor een schone Waddenzee?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Esther Leystra (27) studeerde Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt ze als journalist voor RTVNOF en Omrop Fryslân. Daarnaast doet ze diverse neven-activiteiten op het gebied van duurzaamheid voor o.a. Plastic Soup Surfer, Tolhuijs Amsterdam en de Future For Nature Academy.


Mijke Bos (43) deed de Fotoacademie in Groningen van 2007-2009. Daarvoor werkte en woonde zij in de Randstad en 3 jaar in Midden-Amerika, waar ze de stichting Libre Expresion heeft opgezet voor jongeren. Uiteindelijk is ze weer in Friesland neergestreken. Ze werkt als commercieel fotograaf, en maakt ook ‘vrij’ werk. Wad the F*ck is haar 3e autonome project. In 2009 lanceerde ze het project “Wad Naakt”. Een openlucht fototentoonstelling op de 20km lange dijk tussen Moddergat en Lauwersoog over de kwetsbaarheid van mens en natuur. “Moi”, in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, was haar 2e project over haar zoektocht naar de Nederlandse identiteit.


Dit is een geheel vrijwillig project door Mijke Bos en Esther Leystra. Zij willen alle hieronder genoemde instellingen, organisaties en personen bedanken voor hun bijdrage en ondersteuning:

Organisaties: VVV Terschelling, Rederij Doeksen, Wagenborg Passagiersdiensten, Paviljoen West aan Zee, AquaZoo, Shetlanders & Ijslanders De Prairie, Koffiebar KNUS, Surfvillage Terschelling, gemeente Noardeast-Fryslân, Plasticvrije Waddenzee, Visit Friesland, Visit Wadden.


Kleding: MUD Jeans, Susan Bijl, NØRD conceptstore, Dizzy Dokkum, Sake Store, Z.G.A.N. store, Kringloopbedrijf De Wissel


Personen: Modellen: Jens Gross, Anne-rixt Visser, Anouk de Jong, Johnny Hamdi Pacha, Assistentie productie: Karin Hofmeijer, Visagie: Janine Buijs, Assistentie op eiland: Michel Aaldering & Guus Schweigmann


73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plukdag!

Comentários


bottom of page