Ze hebben beide een grote liefde voor de natuur en al helemaal voor het mooie Waddengebied. De containerramp met de Msc Zoë in 2019 heeft daarom dan ook een grote indruk op ze gemaakt. Maar ook het rondslingerend zwerfafval in en rondom dit unieke gebied houdt ze bezig. Via Instagram komen fotografe Mijke Bos (43) en milieukundige en journaliste Esther Leystra (27) uit Dokkum in contact met elkaar. Al vrij snel ontstaat het idee om een fotocampagne te beginnen. Gericht op bewustwording en jongeren. Ze bundelen de krachten, brainstormen verder en zo ontstaat de campagne ‘Wad the F*ck!’. Een ietwat heftige titel, dat klopt. ‘Maar kijk eens naar de gevolgen van ons consumptiegedrag inclusief al dat zwerfafval... dat is pas heftig!’, aldus de initiafneemsters.

Aanleiding van de campagne Wad the F*ck

Sigarettenfilters, plastic flesjes, blikjes… het zijn nog maar een paar voorbeelden van troep dat vaak te vinden is in de natuur. Ook liggen de stranden van de Waddeneilanden bezaaid met onnodig veel afval. Voor beide is al het afval dat wordt gevonden op de stranden en elders een afspiegeling van onze extreme consumptiemaatschappij. ‘Iedereen koopt en doet maar en alles moet zo goedkoop en makkelijk mogelijk. Maar wat nogal eens vergeten wordt, zijn de hoge kosten voor het milieu en de impact op onze eigen gezondheid.’ Met hulp van duurzame bedrijven, organisaties en initiatieven vragen ze met hun campagne aandacht voor het voorkomen van (zwerf)afval. Ze richten zich vooral op jongeren aangezien een groot deel van al het zwerfafval een gevolg is van (on)bewust gedrag van consumerende jongeren. Daarnaast zijn jongeren ook nog eens gewend aan fast fashion - de op één na grootste milieuvervuilende industrie - en goedkoop online shoppen. In veel gevallen worden deze goederen via grote schepen over zee vervoerd, en zo varen ze ook boven de Waddeneilanden (UNESCO Werelderfgoed). En met de containerramp MSC Zoë weet iedereen wat de risico’s zijn... Aan de andere kant is een deel van deze doelgroep juist al heel bewust (duurzaam) bezig en is er veel ruimte voor positieve gedragsverandering. En dát is precies wat Mijke en Esther willen versterken met hun bewustwordingscampagne Wad the F*ck.


De fotoreeks: fashion-achtige beelden

Aan de hand van een prikkelende fotoreeks roepen ze de consumerende fashionista’s op om stil te staan bij hun eigen consumptiegedrag en om letterlijk de handen uit de mouwen te steken. En dat houdt in: laten inzien dat het allemaal veel milieuvriendelijker kan door duurzamer te kopen. Dus ‘minder’, tweedehands en bij lokale winkels tegen een eerlijke prijs. Kortom, ‘Buy less, buy good’. Ook vragen ze jongeren hun eigen afval gewoon netjes op te ruimen na een chilldag op het strand of in het park. ‘Want echt, zo moeilijk is het allemaal niet’, aldus Mijke en Esther. De beelden vertellen dit verhaal en het verhaal wordt versterkt door alle vrijwillige bijdragen en samenwerkingen met bestaande initiatieven, duurzame bedrijven en (lokale) winkels. Want die aansluiting vinden Mijke en Esther juist zo belangrijk. Verder hebben ze ook qua styling goed gekeken naar merken die bij hun verhaal passen. Zo is er onder andere gekozen voor de eco-vriendelijke tassen van Susan Bijl en het circulaire denim merk MUD Jeans. De foto’s worden verspreid in en rondom het Waddengebied. Zo komt er per eiland een kleine expositie op een jongerencamping en komen er posters en kaarten te liggen in winkels en lokale horeca. Ook zijn de beelden tijdens de zomermaanden te zien op de terminals en veerboten van Rederij Doeksen en Wagenborg. Tot slot worden de beelden online gedeeld op diverse platforms, waaronder op hun eigen Instagram #wadthefck.


Help je mee voor een schone Waddenzee?

Het platform ‘Plasticvrije Waddenzee’ ondersteunt dit initiatief en op de website www.plastic vrijewadden.waddenzee.nl is meer informatie vinden. Ook staat hier een overzicht van lokale clean-up activiteiten en zijn er contactgegevens van lokale jutters te vinden. Help jij mee voor een schone Waddenzee?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Esther Leystra (27) studeerde Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde de onderzoeksmaster Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. Momenteel werkt ze als journalist voor RTVNOF en Omrop Fryslân. Daarnaast doet ze diverse neven-activiteiten op het gebied van duurzaamheid voor o.a. Plastic Soup Surfer, Tolhuijs Amsterdam en de Future For Nature Academy.


Mijke Bos (43) deed de Fotoacademie in Groningen van 2007-2009. Daarvoor werkte en woonde zij in de Randstad en 3 jaar in Midden-Amerika, waar ze de stichting Libre Expresion heeft opgezet voor jongeren. Uiteindelijk is ze weer in Friesland neergestreken. Ze werkt als commercieel fotograaf, en maakt ook ‘vrij’ werk. Wad the F*ck is haar 3e autonome project. In 2009 lanceerde ze het project “Wad Naakt”. Een openlucht fototentoonstelling op de 20km lange dijk tussen Moddergat en Lauwersoog over de kwetsbaarheid van mens en natuur. “Moi”, in samenwerking met het Zuiderzeemuseum, was haar 2e project over haar zoektocht naar de Nederlandse identiteit.


Dit is een geheel vrijwillig project door Mijke Bos en Esther Leystra. Zij willen alle hieronder genoemde instellingen, organisaties en personen bedanken voor hun bijdrage en ondersteuning:

Organisaties: VVV Terschelling, Rederij Doeksen, Wagenborg Passagiersdiensten, Paviljoen West aan Zee, AquaZoo, Shetlanders & Ijslanders De Prairie, Koffiebar KNUS, Surfvillage Terschelling, gemeente Noardeast-Fryslân, Plasticvrije Waddenzee, Visit Friesland, Visit Wadden.


Kleding: MUD Jeans, Susan Bijl, NØRD conceptstore, Dizzy Dokkum, Sake Store, Z.G.A.N. store, Kringloopbedrijf De Wissel


Personen: Modellen: Jens Gross, Anne-rixt Visser, Anouk de Jong, Johnny Hamdi Pacha, Assistentie productie: Karin Hofmeijer, Visagie: Janine Buijs, Assistentie op eiland: Michel Aaldering & Guus Schweigmann


Bijgewerkt op: 19 okt 2020


“Zo willen we een plek zijn, waar schoolkinderen kunnen komen om te zien hoe fruit groeit en bloeit, hoe planten en voedsel hun natuurlijke weg vinden. Familie Bos staat open voor samenwerkingen om dit prachtige stuk grond, als stadspoort van Dokkum te onderhouden en op te bouwen."


Dit stond vorige week in de lokale krant. Al een aantal maanden is dit mooie stukje grond in het bezit van mijn familie. Samen met mijn vader gaan we het nieuw leven inblazen. Er is al een hoop gebeurd. Het online platform In-Dokkum interviewde ons ook en schreef een leuk artikel over de activiteiten.


Het herstellen van de boomgaard met unieke fruitrassen, het aanleggen van een voedselbos en plaatsen van bijenkasten en het herbouwen van de vervallen schuren op het terrein. Genoeg werk aan de winkel! Daarnaast leent het terrein zich voor prachtige fotoshoots. Zowel particulier als zakelijk. Een zwangerschapsshoot heb ik gedaan, een nieuw kledingmerk van Nynstyles is hier gefotografeerd, de teamfoto's en portretten van verloskundigenpraktijk Dokkum zijn hier gemaakt en nog een andere bedrijfsshoot heeft hier plaatsgevonden. De combinatie van natuur en rustieke gebouwen zorgt voor een afwisselende sfeer.


Nieuwsgierig? Wil je samenwerken? Op zaterdag 3 en 10 oktober houden we Plukdag. Wees welkom en kom vooral op de fiets!
Bijgewerkt op: 15 sep 2020


Beide zijn wij moeder en beide houden wij van Friesland. Sinds corona zijn we aangewezen op onze prachtige provincie. En dat vinden wij helemaal niet erg. Er is genoeg te ontdekken, maar waar dan precies? Wij, Nynke van Dijk van kinderkledingwinkel Nynstyles en ik, wilden die leuke verborgen parels wel eens in kaart brengen en dat van gezinnen horen die daar wonen. Visit Friesland was enthousiast over ons idee en we mochten aan de slag! 5 gezinnen uit Friesland benaderen, interviewen, stylen en fotograferen. Super mooie opdracht voor onze zomer 2020.


We beginnen met de blog waar we mee zijn geëindigd. Ingrid en Niels uit Menaam delen hun kidsproof tips voor Noord West Friesland. Een prachtig gebied van Leeuwarden tot Harlingen en St Annaparochie. Wij waren blij verrast over de plek waar we hen ontmoette, hun favoriete uitje dichtbij huis: minicamping en theetuin Slappeterp. Lees hun liefde voor Friesland en al hun fijne adresjes voor een dagje uit, rust & ruimte, of juist 'iets met cultuur' in onderstaand mini-magazine.


Noord West Friesland - Ingrid en Niels
.p
Download P • 20.56MB